Aandeel PostNL kopen & Live PNL Aandeel Koers

POSTNLPNL.AS
2,38%
1,27 €

PostNL is de grootste in Nederland. Het kan een interresant aandeel zijn om in te handelen! Wil jij hiermee beginnen? Lees dan in dit artikel of dit een goed idee is. 

Als je gelijk aandelen wilt aanschaffen, volg dan het onderstaande stappenplan en begin gelijk. 

aandeel postnl logo

Wil je gelijk beginnen met Aandelen PostNL? Volg het stappenplan:

Klaar om te beginnen met handelen in aandelen van PostNL? Open dan een account op eToro! 

Je leest het al in de naam: Koninklijke PostNL is een Nederlands postbedrijf, maar is intussen uitgegroeid als het meest bekende postbedrijf in Nederland. Er zijn ondertussen maar weinig mensen die geen PostNL busje voor de deur hebben zien staan.

PostNL wil dé aanbieder van post- en logistieke e-commerce diensten worden in de Benelux. Ze willen graag uitbreiden en meer worden dan alleen een postbedrijf: van gerobotiseerde orderverwerking tot temperatuur gecontroleerd medisch vervoer, PostNL is met meer bezig dan alleen post bezorgen.

Benieuwd of in een aandeel PostNL beleggen een goed idee is? Of vraag je je af hoe je dit aan moet pakken? We leggen het in dit artikel uit!

Het aandeel PostNL (PNL) is geregistreerd op de Euronext. Dit is een pan-Europese beursmaatschappij die ontstaan is uit een fusie tussen beurzen in Amsterdam, Parijs en Brussel.

Hoe begin je dan met het beleggen in een aandeel van PostNL? We leggen het je hieronder haarfijn uit!

Stap 1: Kies de juiste broker

Voordat je begint met beleggen, moet je je bedenken welke broker voor jou de goede keuze is. Een broker of aandelenmakelaar, functioneert als tussenpersoon tussen de beurs en jij als belegger.

Brokers bieden online platforms aan waarop je aandelen kunt inkopen of verhandelen. Zonder een broker handelen in aandelen is onnodig ingewikkeld. Daarnaast heb je met een online broker een duidelijk overzicht in al je beleggingen.

Uiteraard zijn er een tal van brokers die hun platform aanbieden op de markt. Daardoor is het soms moeilijk het overzicht te houden. Denk er altijd aan wat jouw doel is als belegger? Wil je handelen in aandelen, CFD’s, crypto’s of iets anders? Vaak zijn bepaalde aanbieders beter dan anderen in een specifieke categorie.

Beginnende handelaren moeten goed opletten dat ze een rekening openen bij een broker die gereguleerd en veilig is. Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar wat de kosten zijn per broker en wat voor commissie ze vragen voor het verhandelen.

Als je net begint met het handelen in aandelen, moet je opletten dat je dit doet bij een gereguleerde en betrouwbare broker. Ook is het handig als je weet wat voor kosten je maakt bij een broker, zoals transactiekosten of commissie.

Wil je graag ook onderweg beleggen? De meeste brokers bieden uiteraard mobiele apps aan. Zo kun je altijd je geldzaken regelen!

Hieronder vind je een overzichtje van brokers die wij aanraden.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Overzicht van brokers

eToro logotype

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

Als beginnende belegger heb je er wellicht al van gehoord: eToro. eToro is hét sociale handelsplatform voor de beginnende belegger. Het interface is erg gemakkelijk te gebruiken en doordat je met relatief weinig inzet (of gratis!) een begin kunt maken met beleggen, is dit wellicht de beste belegger voor iemand die nog niet teveel risico wil nemen.

Heb je geen idee waar je moet beginnen en wil je graag inspiratie opdoen? Dit is ook mogelijk door de zogenaamde CopyTrader tool. Met deze tool kun je beleggingsportfolio’s van ervaren beleggers kopiëren om zo meteen optimale beleggingen te kunnen doen. 

copytrading etoro

Door deze functie te gebruiken, kun je als gebruiker van eToro niet alleen beleggingsportfolio’s in zijn volledigheid kopiëren, maar ook simpelweg kijken of er specifieke aandelen interessant voor je zijn. Als je ziet dat bijvoorbeeld een groot aantal mensen aan het investeren zijn in een aandeel van PostNL, is dat reden genoeg om je te verdiepen in dat aandeel.

Een groot pluspunt aan eToro is het feit dat ze geen commissie vragen op beleggingen. Je kunt dus naar hartenlust beleggen terwijl je weet dat je geen onnodige kosten maakt. Er is ook 0% commissie voor ETF’s.

 Dit gecombineerd met een laag instapbedrag van €170,- euro, betekent dat je als beginnende broker met relatief laag risico de beleggingswereld kunt ontdekken.

Als je nog wat onzeker bent over het inleggen van echt geld, is er ook een demofunctie die je gratis kunt uitproberen. Hierbij leg je geen echt geld in, maar kun je wel zien of jouw beleggingen succes hebben geboekt.

Ook is eToro gereguleerd in verschillende landen en is het ook om die reden een veilige keuze als online beleggingsplatform.

In het kort gezegd is eToro dus ideaal voor de beginnende belegger die de wereld van beleggen op zijn eigen gemak wilt verkennen. eToro biedt naast aandelen ook andere handelsproducten aan: je kunt ook handelen in CFD’sForex tradingcryptocurrency en grondstoffen.

Onze beoordeling

4/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

DEGIRO is een ander interessant online broker platform. Van oorsprong een Nederlands bedrijf, hierdoor staan ze onder toezicht van het relatief strenge AFM en kun je er zeker van zijn dat dit een betrouwbare broker is.
 

Deze online broker is vooral populair door haar lage kosten. Daarnaast heeft DEGIRO een kernselectie met trackers waar je geen transactiekosten voor betaalt.

Het platform is erg minimalistisch en gericht op de iets meer ervaren belegger. Wel moet je wat meer eigen onderzoek doen, omdat het dashboard weinig beursnieuws aanbiedt.

Stap 2: Open een account

IDus je hebt een beslissing gemaakt welke broker je wilt gaan gebruiken. Hoe maak je dan een account aan? Dat gaan we je hier uitleggen, als voorbeeld nemen we eToro, maar de meeste brokers hebben een vergelijkbaar aanmeldingsproces.

Meld je aan bij eToro

Ga naar de eToro website en creëer een account. Zorg dat je een goed wachtwoord kiest; het gaat immers om je geldzaken!

Verifieer je account

Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een bevestigingsmail met daarin een link waarmee je je account definitief kunt verifiëren.

Een account aanmaken bij eToro
inloggen etoro voor aandeel
Voltooi je profiel en financieer je account

Nadat je je account geverifieerd hebt, moet je uiteraard eerst geld op je eToro account hebben voordat je kunt beginnen met beleggen. Dit is gemakkelijk mogelijk via de “Geld storten” knop (zie afbeelding). Hiermee kun je kiezen uit een aantal betalingsopties, waaronder iDeal, PayPal en SoFort.

geld storten

Stap 3: Vind het Aandeel van PostNL

Nu ben je klaar om te beleggen! Met het geld op je eToro account kun je zonder commissie beleggen in bijvoorbeeld een aandeel van PostNL, maar er zijn een tal van verschillende interessante beleggingsopties die aangeboden worden. Wanneer je op het aandeel PostNL klikt, kun je meteen uitgebreide informatie over de aandelenkoers van PostNL terugvinden.

De aandelenkoers van PostNL (PNL.NV) in een overzichtelijke grafiek

Genoeg gehoord en wil je meteen beginnen met beleggen? Dat kan! Maak meteen een account aan op eToro en je kunt aan de slag.

Een financiële samenvatting over het aandeel PostNL op eToro

Over PostNL

PostNL is al meer dan 220 jaar actief als postbedrijf in Nederland sinds de oprichting heeft het een tal van naamsveranderingen gedaan.

In 2002 maakt PostNL, destijds deel van PTT post, zich los van het staatsbedrijf en ging verder als TPG Post. In 2006 hernoemde TPG post zich tot het waarschijnlijk bekendere TNT post. TNT post was een onderdeel van TNT NV, welke beursgenoteerd stond.

In 2011 splitst TNT post zich wederom op in de koeriersdienst TNT Express en het postbedrijf PostNL. TNT Express ging zich meer focussen op Europa en opkomende landen, terwijl PostNL zich ging focussen op postbezorging in Nederland. Na deze afsplitsing stonden de aandelen van PostNL sinds mei 2011 beursgenoteerd.

Door het sterk verminderde volume van het aantal bezorgde brieven, kwam PostNL voor langere tijd in de problemen. De volumestijging bij de pakketdienst compenseerde dit maar deels. 

In de periode 2011-2018 daalde het volume van bezorgde brieven met 60%. Toch wist PostNL, door middel van bezuinigingen en vermindering van personeel, winst te behalen.

In 2019 wilde PostNL concurrent Sandd overnemen. Dit zou betekenen dat PostNL, wat al 70% van de postmarkt domineerde in Nederland, een monopoliepositie zou innemen. Mede hierdoor gaf de ACM geen toestemming om deze fusie door te laten gaan.

Echter gaf staatssecretaris Keijzer eind september 2019 alsnog toestemming voor de fusie ondanks het negatieve advies van de ACM. 

Als reactie hierop zijn de postbedrijven De Vos Diensten en RM Netherlands in beroep gegaan tegen deze fusie. Op 11 juni 2020 stemde de rechter in met de postbedrijven en werd de vergunning voor deze fusie vernietigd.

Echter was de fusie feitelijk al voltooid en is het op het moment onbekend hoe dit correct moet worden afgehandeld. Naar verwachting zullen er nog strengere voorwaarden worden gesteld via een nieuwe vergunning.

Is PostNL een goede beleggingsoptie?

PostNL heeft te kampen gehad met een flinke krimping van de postmarkt. Desondanks heeft PostNL  met slim handelen winst weten te behouden in de afgelopen jaren. Nu is er echter door de pandemie een overweldigend volume aan pakketbezorgingen binnengekomen.
 

Tijdens de coronacrisis zijn mensen steeds meer overgegaan op online shoppen. Dit betekent voor een bedrijf als PostNL natuurlijk een gouden kans: zich cementeren als dé pakketbezorgdienst van Nederland.

In het eerste kwartaal van 2020 kreeg PostNL 11% meer pakketten binnen dan voorheen, en dit was vóór de lockdown op maart en de daardoor toenemende hoeveelheid online shoppers.

PostNL geeft zelf aan dat ze de komende jaren een sterke groei verwachten met betrekking tot pakketbezorging en heeft daardoor nog een sorteercentrum geopend in België. 

Dit zet PostNL neer als een postbedrijf met een goede toekomstvisie, wat natuurlijk goed is om te weten als potentiële belegger in het aandeel PostNL.
 

Concluderend kun je stellen dat PostNL, met haar toekomstvisie en snel schakelen, een goede optie is als potentiële belegging. Ze hebben zelfs in de moeilijke tijden van dalend postvolume winst weten te boeken door slim te handelen en kunnen nu inzetten op de sterk groeiende pakketbezorgdienst.

De actuele koers van PostNL

Door een blijvende toename aan de hoeveelheid pakketbezorging en de sterk groeiende webshop sector, gaat het goed met de aandelenkoers van PostNL

Helaas gaat het door de moeilijke overname van Sandd niet zo goed met PostNL als het zou kunnen gaan, maar is het duidelijk te zien dat de coronacrisis zeer positief is geweest voor Postnl.

De vraag is uiteraard of dit zo zal blijven.

aandeel postnl koers
Aandelenkoers van PostNL 2020

De aandelenkoers van PostNL is, samen met corona, relatief onvoorspelbaar. Op het moment stijgen de aandelen van PostNL door twee grote factoren: de coronacrisis en de organische toename in online bestellingen.

PostNL heeft in de afgelopen maanden een zeer sterke stijging meegemaakt en verwacht ook een verdere stijging in de komende jaren. Dit is natuurlijk niet ongegrond, want je ziet bij bedrijven als Amazon een ontzettend sterke groei in de afgelopen jaren.

Alhoewel recentelijk de koers lijkt te stabiliseren, zal naar verwachting de koers verder stijgen. Na een succesvolle distributie van coronavaccins en een dalende invloed van het virus, is het afwachten hoe sterk dit de groei van PostNL zal beïnvloeden.

De huidige koers van PostNL

Denk jij dat je een goede voorspelling kan maken over de PostNL Koers? Maak gratis een account aan bij eToro en begin vandaag nog. 

Moet ik nu instappen bij PostNL?

PostNL heeft het de laatste decennia steeds zwaarder gehad met het sterk verminderde volume postbezorgingen. Zoals eerder aangegeven heeft het postbedrijf zich dusdanig weten aan te passen dat het toch winst wist te boeken.

Met de opkomst van webshops en de sterk toegenomen hoeveelheid bestellingen tijdens de coronacrisis, is de aandelenkoers van PostNL sterk gestegen de afgelopen maanden.

koers postnl 1,5 jaar

Geïnteresseerd in het aandeel PostNL? Wacht niet langer en begin meteen met beleggen!

Het nieuws dat PostNL bijvoorbeeld zoveel pakketten aangeboden krijgt, dat ze het niet meer aankan, heeft natuurlijk een sterke invloed op de aandelenkoers van PostNL.

Toch kun je zeggen dat dit wellicht niet het beste moment is om in te stappen bij PostNL, tenzij je voor de korte termijn wilt beleggen. 

Een paar maanden geleden was dit een zeer aantrekkelijke optie geweest, maar omdat een deel van de groei van PostNL samenhangt met meer web shoppers door de pandemie is het mogelijk dat deze groei niet aan blijft houden wanneer de crisis minder invloed gaat hebben op de samenleving.

Echter is het wel zo dat thuiswinkelen, en daarmee ook het volume van pakketbezorgingen, steeds meer toeneemt, ook vóór de COVID-19 uitbraak. Het is daarom moeilijk in te schatten of het aandeel PostNL na de coronacrisis ook zal toenemen, of er een daling zal zijn. 

Wat je wel met enige zekerheid kunt stellen, is dat er een goede kans bestaat dat de aandelenkoers PostNL ook volgend jaar zal stijgen ten opzichte van 2020. Voor de oplettende belegger nog steeds een zeer interessante beleggingsoptie dus!

Ook interessant..

Naast PostNL zijn er natuurlijk een tal van interessante aandelen op de markt. eToro biedt bijvoorbeeld een tal van interessante alternatieven, zoals Tesla of Apple. Hieronder zetten we er een paar voor je op een rijtje.

aandeel total logo
Total (FP.PA)

Een zogenaamde ‘supermajor’ in de energiesector. Een van de zes grootste onafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld. Nu de vraag naar olie geleidelijk begint de dalen, is Total druk bezig te diversificeren naar andere bronnen van energie.

Daarnaast is Total erg bezig met verduurzaming, en kan dus ook op de lange termijn een interessante investering zijn.

ing
ING (INGA.NV)

ING, de grootste bank van Nederland en een groot aandeel in de Benelux en Duitsland.

Alhoewel banken in het algemeen kwetsbaar zijn voor crisissen, blijft ING een interessant aandeel voor de oplettende belegger.

Met een sterke winstgevende positie in de Benelux en Duitsland is ING een goede beleggingsoptie.

amazon logo
Amazon (AMZN)

De alsmaar groeiende worden webwinkel is inmiddels comfortabel de nummer 1 op het gebied van online shoppen. Zelfs nu is Amazon niet klaar met groeien en heeft de coronacrisis hier alleen maar verder aan bijgedragen.

Aandelen van Amazon zijn vanzelfsprekend in hoog demand. Wil je ook delen in de winst van Amazon? Bekijk ons artikel over de webwinkel!

Veelgestelde vragen

Het aandeel van PostNL staat sinds 2011 beursgenoteerd op de Euronext.

Dit hangt sterk af van de groei na de coronacrisis. Het is in ieder geval niet onrealistisch dat PostNL de komende tijd nog verder kan stijgen. Naarmate de invloed van COVID-19 vermindert en meer mensen weer naar winkels gaan voor hun aankopen, kan het zijn dat de stijging wellicht minder wordt, of zelfs stagneert. 

Daarentegen staat wel dat er voor online shoppen en dus ook pakketbezorgdiensten al enkele jaren een geleidelijke stijging in volume is te zien. Dit zal na de coronacrisis naar verwachting blijven stijgen.

PostNL keert dividend uit. In 2019 was €0,17, wellicht lijkt dit niet veel, maar let wel dat een PostNL aandeel tussen de €2,- en €3,- zit, waardoor dit uiteindelijk een stuk aantrekkelijker eruit ziet.

Door de integratie van Sandd en de oproer hierover, heeft PostNL begin 2020 aangekondigd dividend uitkering uit te stellen voor 12 to 24 maanden. In oktober kondigde topvrouw Herna Verhagen aan dat PostNL, door de onverwachte stijging van omzet en winst, eerder dan verwacht weer dividend gaat uitkeren. Het postbedrijf verwacht dit jaar nog dividend uit te kunnen keren.

In het verleden heeft PostNL het erg moeilijk gehad met de sterk dalende postbezorging. Waar eerst de pakketbezorgdienst niet genoeg was om te compenseren voor het dalende volume postbezorging, heeft PostNL in 2020 zoveel pakketbezorgingen binnengekregen dat het postbedrijf het haast niet meer aankan.
 
In november 2020 rapporteerde PostNL een verviervoudiging van de nettowinst in het derde kwartaal vergeleken met het vorige jaar. Deze winst is volledig te danken aan de pakketdienst van PostNL dat de afgelopen maanden ontzettend gestegen is in volume.
 
Naar verwachting zal het vierde kwartaal er voor PostNL niet slechter uitzien.

Dit antwoord zal altijd afhankelijk zijn van wat je zelf graag wilt. Doe hiervoor altijd uitgebreid onderzoek naar voordat je een online broker uitkiest. eToro is bijvoorbeeld de perfecte keuze voor een beginnende belegger, maar kan soms iets te weinig informatie beschikbaar hebben voor de doorgewinterde investeerder.

Ook moet je altijd kijken in wat voor soort handelsproducten je wilt gaan handelen. Sommige online broker platforms zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in bijvoorbeeld CFD’s of crypto’s. Het is dan handiger dat je eerder een online broker platform uitkiest die zich daarop focust, dan een algemenere broker.

Aandeel PostNL: De conclusie

In conclusie is het duidelijk dat PostNL voor de komende nog een zeer sterke speler gaat zijn op de aandelenmarkt. PostNL heeft echter wel last van een soort luxeprobleem op het moment. 

Het volume van pakketbezorging wordt, naast de organische groei, ook beïnvloedt door de coronacrisis. Dit kan ervoor zorgen dat er een daling zal zijn wanneer de invloed van het virus gaat verminderen.

Desondanks zullen online shoppers in de toekomst alleen maar groeien, en dus ook de vraag naar pakketbezorgdiensten. Als nationaal bekende pakketbezorgdienst kan PostNL hier natuurlijk heel sterk op inzetten, wat ze ook doet.

Het aandeel van PostNL zal dus voor de komende tijd een goede investering zijn op ten minste korte termijn. Daarbij moet wel worden vermeld dat het absurde pakketvolume op het moment in de toekomst kan verminderen.

Koop meteen een aandeel PostNL

Geïnteresseerd geraakt in het aandeel PostNL of wellicht een ander aandeel? Maak een account aan bij eToro en begin dezelfde dag nog met investeren in aandelen!
begin direct!
Scroll naar boven