Beste Gratis Bankrekening Nederland (2024)

Elke maand betalen voor je bankrekening? Dat is helemaal niet nodig! Een gratis bankrekening openen is makkelijker dan je denkt, je kunt vandaag nog gemakkelijk beginnen met het aanvragen van jouw nieuwe gratis online bankrekening!

Top 2 Gratis Bankrekening aanbieders

Bijna elke Nederlander heeft een bankrekening en het overgrote deel hiervan is te vinden bij ouderwetse banken. Dat terwijl er tegenwoordig goede mogelijkheden genoeg zijn om bij andere partijen een gratis bankrekening te openen. 

In dit artikel lees je alles over waar je een gratis bankrekening openen kan, wat dat oplevert en wat je allemaal kunt doen met een gratis bankrekening. Lees snel verder of begin meteen met het aanvragen van jouw gratis bankrekening bij Openbank. 

Wat kun je met een Gratis Bankrekening?

Een bankrekening geeft je de mogelijkheid om jouw geldzaken te regelen zonder contant geld in huis te hebben. Met een gratis online bankrekening krijg je allerlei extra opties die je bij ouderwetse banken niet hebt. 

De gratis betaalrekening kun je gebruiken om geld te ontvangen en versturen. Daarnaast kun je ook makkelijk betalen met een bankrekening met iDeal ondersteuning. 

Welke opties je krijgt bij een gratis bankrekening Nederland hangt af van de bank waar je de rekening aanvraagt. Zo focust de ene bank zich volledig op het verder ontwikkelen van online bankieren terwijl een andere bank zich juist richt op gemakkelijker online betalen en creditcards. 

Open vandaag nog een gratis bankrekening met pas bij Openbank!

Vergelijk Gratis Bankrekeningen

#1: Gratis Bankrekening Openen bij Openbank

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

De Spaanse bank Santander heeft een extra bank opgericht die zich volledig richt op online bankieren. Openbank is beschikbaar in heel Europa en Nederlandse gebruikers kunnen hier gemakkelijk een gratis bankrekening openen. 

De bank vraagt alleen kosten voor bepaalde handelingen die je doet via de bank. Je kunt eenvoudig online beginnen met je gratis betaalrekening openen. 

#2: Gratis Bankrekening Openen bij Bunq

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Ook Bunq is een bank die zich richt op online bankieren. Net als Openbank kan het daardoor de kosten voor klanten veel lager houden, toch biedt Bunq inmiddels geen gratis bankrekening meer aan. 

Je betaalt bij Bunq een klein bedrag per maand en apart voor enkele extra’s. Het voordeel van Bunq is dat je online veel zaken kan automatiseren en de betaalrekening volledig aan jouw wensen aan kan passen. 

In 2014 kreeg Bunq een officiële banklicentie van De Nederlandsche Bank (DNB) en kon het haar diensten door heel Europa aanbieden.

In 4 stappen een Gratis Bankrekening Openen

Zelf een gratis bankrekening openen is gemakkelijk online te regelen in vier eenvoudige stappen. Omdat het een gratis product betreft, heb je geen contact nodig met een medewerker van de bank om het rond te krijgen en kun je dus het hele proces zelf doorlopen. 

Stap 1: Kies een bank

Bij de eerste stap kies je een bank die een gratis betaalrekening aanbiedt. Zoals je tot nu toe in dit artikel hebt kunnen lezen is Openbank de geschikte bank hiervoor.

Stap 2: Vraag een Gratis Bankrekening aan

In de tweede stap kies je de bankrekening die je graag wilt openen. Zo heb je bij Openbank bijvoorbeeld keuze uit een betaalrekening en verschillende spaarrekeningen. Om een gratis bankrekening te openen kies je voor de ‘Open betaalrekening’. 

Stap 3: Bevestig je identiteit en onderteken het contract

Elke bank is verplicht om te weten wie er klant is en daarom moet je de identiteit van jezelf bevestigen. Dit kan door middel van een videogesprek of door geld over te boeken van een rekening waar jij zelf rekeninghouder van bent. 

Het is dus niet mogelijk om een gratis anonieme bankrekening te openen. Je zult altijd je identiteit aan moeten kunnen tonen om een bankrekening te kunnen openen, voor een gratis anonieme bankrekening moet je dus niet bij een officiële bank zijn. 

Ook het contract ondertekenen kan volledig online. Hiervoor krijg je een sms met een beveiligingscode, deze code geeft je toegang tot het contract dat je online gemakkelijk kan ondertekenen om de aanvraag voor je gratis bankrekening compleet te maken. 

Stap 4: Stort geld op je Gratis Bankrekening

Nu de gratis bankrekening geopend is, kun je hem gaan gebruiken. Het handigst is om geld over te maken naar de rekening en meteen gebruik te maken van een betaalpas.

Ook kun je kiezen voor een overstapservice, deze service zorgt ervoor dat alle betalingen en inkomsten op je oude rekening doorgezet worden naar je nieuwe rekening.

Ook krijgt elk bedrijf dat geld afschrijft van je rekening een bericht met daarin jouw nieuwe rekeningnummer zodat ze vanaf dan meteen correct van de juiste rekening kunnen afschrijven. 

Gratis Bankrekening Met iDeal

Een gratis bankrekening met iDeal openen is niet bij alle banken mogelijk. Zo kun je bij Openbank, waar je de meeste gratis bankrekeningen kunt vinden, geen iDeal gebruiken. Wat kun je in zo’n geval doen?

Om dit probleem op te lossen kun je een R42 Mastercard aanvragen bij Openbank. Dit is een Mastercard waarmee je gemakkelijker online kan betalen, je kiest dan voor creditcard en vult je gegevens in voor de betaling.

Een online bank als Bunq ondersteunt wel iDeal omdat dit gewoon een Nederlandse bank met een Nederlandse banklicentie is. 

Gratis Bankrekening Met Pas

Na het openen van een gratis bankrekening wil je natuurlijk een betaalpas ontvangen om geld te kunnen pinnen of te kunnen betalen in winkels. Bij een bank als Openbank kun je kiezen welke pas je graag bij je gratis bankrekening wilt. 

Het meest gebruikelijke is de R42 Maestro betaalpas, deze wordt gratis naar je toe verzonden. Voor de R42 Mastercard creditcard betaal je wel €1,99 verzendkosten als je deze erbij aanvraagt. 

Ook bij Bunq krijg je in ieder geval één betaalpas gratis bij elk abonnement dat je afsluit. Bij duurdere abonnementen krijg je zelfs 3 bankpassen om met meer mensen van één rekening gebruik te kunnen maken, ook heeft Bunq virtuele bankpassen in de Bunq app.

Van deze virtuele betaalpassen krijg je er bij het goedkoopste abonnement geen terwijl je bij de duurdere abonnementen maar liefst 5 virtuele bankpassen in kan stellen. 

Bankrekening Gratis Met Creditcard beschikbaar

Bij een gratis online bankrekening kun je vaak tegen lage kosten een creditcard aanvragen. Bij een bankrekening gratis creditcard aanvragen is over het algemeen niet mogelijk omdat de bank altijd het ICS moet betalen om een creditcard aan te vragen. 

Een creditcard aanvragen bij Openbank is wel mogelijk zonder hoge kosten. Je betaalt hier alleen €1,99 verzendkosten voor de creditcard en daarna kun je bij deze bankrekening gratis creditcard gebruiken. 

Bij een bankrekening gratis creditcard gebruiken houdt vaak in dat het gaat om een debit card. Dit betekent dat je niet betaalt met de kaart en de transacties aan het einde van de maand van je rekening gehaald worden, maar dat de transacties meteen doorgevoerd worden. 

Daarmee lijkt het erg op een betaalpas, het verschil is dat je een bankrekening gratis creditcard wel kan gebruiken in de hele wereld. Zo kun je overal gemakkelijker betalen.

Zijn er andere kosten voor een Gratis Bankrekening?

Er zijn bij een gratis betaalrekening openen vaak kosten voor specifieke acties die je onderneemt met je rekening. Zo betaal je bij Openbank bijvoorbeeld als je vaker dan 5 keer per maand geld op wilt nemen bij een geldautomaat.  

Bij Openbank heb je de keuze om ‘reisvoordelen’ aan te zetten bij je gratis bankrekening. Hiermee krijg je standaard een reisverzekering en kun je wereldwijd gratis geld opnemen, het aanzetten van deze voordelen kost €7,99 per maand. 

Ook bij andere banken betaal je soms deels voor het gebruik van de gratis bankrekening. Zo moet je bij Bunq bijvoorbeeld €0,99 betalen de eerste 5 keer per maand dat je geld opneemt uit een geldautomaat, daarna kost het €2,99 per geldopname. 

Tip: Kies zelf elke maand of je extra voordelen wilt of niet en bepaal zo maandelijks hoeveel je betaalt voor je betaalrekening. Kijk snel bij Openbank voor de gratis bankrekening die bij jou past. 

Waarom bieden niet alle banken een Gratis Bankrekening aan?

De meeste banken kennen een vast tarief dat je maandelijks moet betalen. Een gratis bankrekening openen is bij traditionele banken bijna altijd onmogelijk. 

Deze banken bieden alleen voor kinderen, jongeren en studenten nog gratis bankrekeningen aan. Voor de overige bankrekeningen zijn de afgelopen tijd zelfs de kosten hoger geworden. 

Het wordt voor banken steeds moeilijker om kantoren en geldautomaten open te houden. Om toch een aantal van deze panden open te houden voor publiek en geldopnames te blijven faciliteren vragen deze banken een maandelijks tarief voor een bankrekening.

Omdat de aanbieders in dit artikel dat niet hoeven te doen, zijn ze net zo betrouwbaar maar wel goedkoper. Dat is mooi meegenomen, zeker als je toch al je betalingen online regelt!

Verschil Gratis Bankrekening en betaalde bankrekening

Er zijn redelijk veel verschillen tussen een gratis bankrekening en een betaalde bankrekening bij één van de meer traditionele banken. Deze verschillen zijn niet altijd duidelijk voor elke klant en kunnen ervoor zorgen dat goedkope bankrekeningen onverwachts toch duurder uitvallen. 

Rood staan 

Een belangrijk verschil is dat je bij een gratis bankrekening vaak niet rood mag staan van de bank. De bank zal dit geld op moeten hoest en maakt hier dus kosten voor, kosten die ze niet kunnen dekken omdat de bankrekening gratis was. 

Ook kunnen er grote verschillen zitten in de rente die gerekend wordt over het gedeelte dat je rood staat. Hier zal gelden dat hoe goedkoper de bankrekening is, hoe hoger de rente op rood staan zal zijn. 

Spaarrente

Ook op het gebied van sparen heb je bij online banken die gratis bankrekeningen aanbieden vaak meer mogelijkheden. Omdat deze banken geen kosten maken voor kantoren en geldautomaten kunnen ze een hogere spaarrente aanbieden. 

Waar je bij traditionele banken soms zelfs moet betalen over je spaargeld krijg je bij een gratis bankrekening bij Openbank de eerste maanden 2,5% rente over je spaargeld. 

Online vs traditionele bank

Online banken zijn aan een flinke opmars bezig, mede dankzij de lage prijzen die het rekent. Daarnaast krijg je ook veel meer mogelijkheden met het online bankieren, zo heeft Bunq de ontwikkeling van hun platform open gegooid voor ontwikkelaars. 

Zo kun je zelf extra toepassingen programmeren binnen de online bankieren mogelijkheden van Bunq. De gratis bankrekeningen komen over het algemeen van online banken en bieden daardoor  dus meer mogelijkheden om je bankzaken online te regelen. 

Wil jij van je bankrekening bij een traditionele bank overstappen naar een gratis bankrekening bij een online bank? Kijk dan ook eens in ons artikel met de beste tips voor het overstappen van bank.

Gratis Bankrekening: Veelgestelde vragen

Een gratis bankrekening openen kan bij de online bank Openbank. Deze bank is onderdeel van Santander en geeft je een groot aantal mogelijkheden met je gratis bankrekening zoals een creditcard en online shopping kaart. 

De minste kosten bij een bankrekening vind je bij Openbank. Deze bank laat je 5 keer per maand gratis geld opnemen en rekent voor het opsturen van een creditcard alleen verzendkosten. 

Een bankrekening openen kun je online volledig regelen. Hier kies je het product dat je af wilt sluiten, bevestig je je identiteit en kun je zelfs het contract ondertekenen om de aanvraag rond te maken. 

Bij een gratis bankrekening betaal je alleen extra kosten voor veel geldopnames of wanneer je geld in het buitenland opneemt in een andere valuta. Verder heb je vaak nog keuzes om bepaalde pakketten af te sluiten, deze hebben vaak wel een vast maandelijks tarief. 

Een gratis bankrekening openen doe je bij Openbank. Hier hoef je niks te betalen voor het aanvragen, openen en onderhouden van jouw betaalrekening. 

Gratis Bankrekening: Conclusie

Wat traditionele banken niet lukt, kan bij nieuwe online banken wel. Je kunt bij deze banken een gratis online bankrekening openen die je volledig online kunt gebruiken en aan kunt passen aan je eigen wensen. 

Bij een gratis bankrekening betaal je vaak alleen extra kosten voor bepaalde acties zoals het vaak opnemen van geld. Ook betaal je voor het aanvragen van extra producten als creditcards, reisverzekeringen en andere extra’s.

Een gratis bankrekening openen is makkelijker dan ooit omdat je de bankrekening online aan kunt vragen zonder dat je hiervoor contact met iemand van de bank nodig hebt. Het volledige proces van aanvragen, je identiteit bevestigen en het contract ondertekenen kun je online voltooien.  

Beginnen met een Gratis Bankrekening Openen?
Ga dan aan de slag bij Openbank en maak vandaag nog je account aan!
TIP
Scroll naar boven