Creditcard: Informatie en aanbieders! (2024)

Eenvoudig je hotelkamer betalen of online producten bestellen vanuit het buitenland; het kan allemaal met je creditcard. In dit artikel lees je welke creditkaart kiezen verstandig is, hoe een creditcard werkt en hoe je gemakkelijk een creditkaart aanvraagt.

Top 5 aanbieders Creditcard

Het klinkt simpeler dan het is; een creditcard aanvragen. Je hebt namelijk een aantal keuzes die je moet maken; zo kun je kiezen voor een creditcard bij een bankrekening, een prepaid creditcard of een zakelijke creditcard. 

Daarnaast zijn ook de aanbieders zeer verschillend, van banken tot online bedrijven van prepaid creditcards. Alle creditcards worden in principe uitgegeven door ICS (International Card Services). Waarom een creditcard nemen? Lees verder om achter de voordelen van een creditcard te komen.

Wat is een Creditcard?

Een creditcard is een veilig betaalmiddel dat in principe lijkt op een gewone bankpas, die ook wel debitcard wordt genoemd. Daar is meteen het grote verschil te onderscheiden. 

Bij een creditcard maak je gebruik van krediet terwijl je bij een bankpas (debitcard) geld gebruikt wat je zelf al op je rekening hebt staan. 

Als je betaalt met een creditcard wordt het geld dat je betaalt niet meteen van je rekening afgeschreven. Bij de meeste normale creditcards wordt er maandelijks het bedrag dat je in totaal betaalt hebt afgeschreven van je rekening. 

Vraag gemakkelijk je creditcard aan bij de online bank Bunq!

Alles over Creditcards

Wil je nog meer weten over creditcards? Kijk dan ook eens bij één van onze andere artikelen over creditcards:

Hoe werkt een Creditcard?

Bij een normale creditcard kun je van alles betalen op krediet, dit krediet wordt elke maand verrekend met je bankrekening. Er zit vaak een limiet aan wat je maximaal kunt besteden met je creditcard waardoor je geen enorme schulden kunt maken.

Je neemt een creditcard over het algemeen bij je bankrekening. Deze bank regelt de creditcard bij één van de internationale creditcard aanbieders als MasterCard, Visa of American Express. Je leent als het ware geld voor je creditcard bij één van deze partijen die het verrekenen met je bank. 

Als je wilt gaan betalen met je creditcard hoef je alleen het rekeningnummer, cvc-code en datum van verlopen door te geven. Een creditcard is wel een veilige manier van betalen zolang niemand die gegevens heeft of je creditcard in handen hebt. 

Mocht je de creditcard wel kwijtraken, dan zul je dit meteen moeten melden bij de partij die deze kaart aangeboden heeft. Zij kunnen de kaart blokkeren en zorgen dat je geen geld kwijtraakt. 

Ook ben je goed beschermd tegen criminelen doordat je in principe altijd geld terug krijgt als er iets met je creditcard gebeurd is. In restaurants, hotels of winkels kun je ook met creditcard betalen, bovendien is tegenwoordig contactloos betalen met creditcard mogelijk bij kleine bedragen. 

In veel van de hierboven beschreven voorbeelden kun je ook met je pinpas betalen. Het verschil is dat je creditcard zo goed als overal in de wereld geaccepteerd wordt terwijl in afgelegen gebieden betalen met pinpas lastiger kan zijn. De creditcard is dan een soort van extra verzekering om te kunnen betalen.

Creditcards zijn handig en praktisch in gebruik, en je kunt er zelfs contactloos mee betalen!

Wat kost een Creditcard?

De kosten voor een creditcard bestaan uit een aantal verschillende onderdelen. Zo betaal je een standaard bedrag voor de kaart en de rekening die er bij hoort, maar zijn er ook een aantal extra kosten om rekening mee te houden. 

Zo kan het zijn dat je extra moet betalen voor het gebruik van je creditcard in het buitenland, dit geldt vooral voor geldopnames. Ook kan het zijn dat je een creditcard hebt die niet elke maand alles afrekent, maar geleidelijk aflost; in dat geval betaal je ook rente over het geleende geld. 

Bij een creditcard van Bunq betaal je geen opslag voor het gebruik van de kaart in het buitenland. Dit is bij bijna alle aanbieders wel het geval met een percentage van 0,5 tot 2,5%. 

Voor geldopname met je creditcard betaal je bij Bunq slechts €0,99, ook hier zijn andere aanbieders duurder. Zo betaal je bij veel andere banken en creditcardaanbieders 4% aan kosten per opname en 2% koersopslag voor opnames in het buitenland. 

De consumentenbond heeft de kosten van verschillende creditcards vermeld op haar website en gaat dieper in op de opbouw van deze kosten. Bij de kosten is het uitgangspunt; hoe hoger de bestedingslimiet en hoe langer de aankoopverzekering; hoe duurder de creditcard.

Profiteer van de lage gebruikerskosten van Bunq

Hoe betaal je met een Creditcard?

Bij online betalingen vul je de gegevens van de creditcard in; het gaat hier om het 16-cijferige rekeningnummer, de verloopdatum en de cvc-code. Deze gegevens vind je allemaal terug op de creditcard zelf. 

Je kunt tegenwoordig een extra beveiliging instellen en aangeven dat je wilt dat elke betaling geverifieerd moet worden via een authenticatie op een ander toestel. Je kunt dan bijvoorbeeld via de app van ICS toestemming geven als je een betaling wilt doen. 

Dit maakt de creditcard nog beter bestand tegen criminelen. Met deze instelling kunnen ze zelfs al hebben ze je creditcard in handen geen betalingen doen. 

Hoe betalen met Creditcard in het buitenland

Je kunt ook gewoon bij een pinautomaat betalen met je creditcard, op dezelfde manier als wanneer je zou betalen met een gewone bankpas. Je steekt de creditcard in de pinautomaat en vult de door jou gekozen pincode in om de betaling te voltooien.

Het voordeel van een creditcard is dat ze bijna overal ter wereld geaccepteerd worden. Bij veel banken kun je tegenwoordig zelf online zaken regelen zoals de maximale besteding en het maximale bedrag dat je contactloos kunt betalen. Regel dit vooraf, dit voorkomt misbruik bij bijvoorbeeld diefstal in het buitenland.

Bunq heeft een speciale travel card zodat je altijd kunt betalen in het buitenland. Gebruik de groene knop om hier meer over te weten te komen!

Wat is de beste Creditcard?

Wat de beste creditcard is hangt af van je eigen voorkeuren. Zo kun je kiezen voor een prepaid creditcard wanneer je genoeg geld hebt en niet vast wilt zitten aan mogelijke schulden terwijl voor anderen een gewone creditcard die je maandelijks aflost het beste is. 

Een goed voorbeeld van een creditcard is de Bunq travel card. Dit is namelijk een combinatie tussen een echte creditcard en een prepaid creditcard. In principe heb je namelijk geen krediet en moet je geld op de rekening zetten die aan deze pas vast zit. 

De creditcard is echter wel te gebruiken voor de borg van een huurauto of hotel. Het grote voordeel is dat je op deze manier een bankpas hebt die je overal in de wereld op dezelfde manier kunt gebruiken.

Omdat de Bunq travel card niet op krediet werkt zijn de kosten ook veel lager, je leent immers geen geld van ze en gebruikt alleen je eigen geld. Een ander verschil is dat je geen aankoopverzekering krijgt bij de Bunq travel card, bij andere creditcards ben je wel beschermd bij je aankoop. 

Concluderend kunnen we stellen dat Bunq hier een handige creditcard heeft ontwikkeld voor mensen die op reis gaan en dat vanaf een gewone rekening willen betalen. Voor mensen die veel producten online bestellen is een gewone creditcard beter geschikt vanwege de aankoopverzekering.

Het grote voordeel van de beste creditcards is dat ze over de hele wereld werken!

Tip: Ben jij ook vaak op reis en wil je jouw bankrekening overal kunnen gebruiken? Bestel dan snel een Bunq travel card en je hebt nooit meer problemen met het betalen van een hotelkamer in het buitenland! 

Hoe lang duurt aanvraag Creditcard?

Het aanvragen van een creditcard is over het algemeen zo geregeld. Voordat je de kaart ontvangen hebt kan er echter wat meer tijd over heen gaan. 

Elke aanbieder van creditcards moet namelijk goed controleren of jouw aanvraag goedgekeurd kan worden. Zo worden je gegevens gecheckt en wordt er vaak gekeken naar een BKR-registratie. 

Als dat achter de rug is komt er nog het fysieke proces van het maken van de creditcard bij. Nadat dit gedaan is kan de creditcard op de bus naar jou toe, maar het kan zijn dat er dan al wel één a twee weken zijn verstreken. 

Een creditcard spoedaanvraag is ook mogelijk, hiervoor moet je zelf contact opnemen met de partij waarbij je de creditcard hebt aangevraagd. Het handigste is om de kaart alvast aan te vragen en daarna direct te bellen met het verzoek om de creditcard met spoed te leveren. 

Vraag snel, eenvoudig en binnen enkele werkdagen een creditcard aan bij Bunq!

Verschillende soorten Creditcards

Ten eerste kijken we naar de gewone creditcard. Deze koppel je aan een bankrekening en vervolgens wordt er elke maand van deze bankrekening afgeschreven wat je hebt betaald met je creditcard. 

Over het algemeen vraag je deze kaart aan bij de bank. Je kunt er ook voor kiezen om juist voor een nieuwe bank als Bunq te kiezen om daar een bankrekening met creditcard te openen. Op deze manier breng je een deel van je financiën ergens anders onder.

Prepaid Creditcards

Bij aanbieders als Viabuy en Veritas Card kun je ook kiezen voor een prepaid creditcard. Zoals het woord al een beetje zegt zet je, net als bij prepaid telefoons, zelf geld op deze kaart zodat je ermee kan gaan betalen waar en wanneer je maar wilt. 

Een groot deel van het proces verloopt dan ook hetzelfde als bij een normale creditcard. Prepaid creditcards zijn de enige manier voor mensen met een BKR-registratie om toch gebruik te kunnen maken van de voordelen van een creditcard. 

Creditcards van winkelketens

Deze categorie is in Nederland een stuk minder populair nadat de Bijenkorf in 2021 besloot om te stoppen met de uitgifte van creditcards. Echter is het bij sommige winkelketens mogelijk om een creditcard aan te vragen, zij zetten deze aanvraag door naar Visa en MasterCard. 

De creditcard van een winkelketen werkt over het algemeen deels als klantenkaart en levert je bij de specifieke winkelketen extra voordelen op. Daarnaast kun je, omdat het een gewone creditcard van Visa of MasterCard is, ook met de kaart betalen bij andere winkels. 

Overige Creditcards

Verder zijn er ook nog speciale creditcards voor ondernemers, studenten, luxe metalen creditcards of creditcards met spaarprogramma. De creditcards gericht op een bepaalde groep mensen bieden vaak een specifiek voordeel, zo zijn creditcards voor studenten goedkoper en hebben ze een lagere bestedingslimiet. 

Je kunt ook wel eens een luxe gold of platina creditcard tegenkomen, deze zijn vaak veel duurder dan de gewone creditcards, maar bieden wel extra opties. Zo krijg je bijvoorbeeld VIP-toegang bij luchthavens, standaard een reisverzekering of voorrang bij het kopen van bepaalde producten. 

Bij een creditcard met spaarprogramma kun je door geld uit te geven automatisch sparen. Zo spaar je bijvoorbeeld airmiles of korting op bepaalde spullen of cadeaus. 

De beste creditcard voor jou gevonden en direct een aanvraag doen? Klik op de groene button!

Veelgestelde vragen

Welke creditcard is het beste? Dit is lastig te zeggen omdat iedereen andere wensen voor de kaart heeft, zo kun je kiezen voor een gewone creditcard, een prepaid creditcard of creditcard bij een niet-bank als de ANWB.

Voor iedere creditcard zijn er aparte plus en minpunten en ‘welke creditcard is het beste’ hangt daarom volledig van je eigen wensen af. In het artikel vindt je een aantal creditcards die wij aanraden, zoals die van Bunq

De vervaldatum van je creditcard is één van de belangrijkste stukjes informatie die op de kaart zelf staan, je zult deze bij elke betaling in moeten vullen. Over het algemeen is een creditcard maximaal 5 jaar geldig, maar bij sommige aanbieders is dit beperkt tot 3 jaar. Hierna kun je uiteraard een nieuwe creditcard aanvragen.  

De CVC-code van een creditcard heb je nodig om betalingen te voltooien. Dit is een driecijferige code op de achterkant van de creditcard. Je vindt de CVC creditcard code dichtbij je handtekening. 

Als je ergens wilt betalen met je creditcard moet je de creditcard in het pinautomaat steken en je pincode gebruiken. Je gebruikt de creditcard dan op dezelfde manier als een gewone bankpas. 

Je kunt een creditcard eenvoudig binnen enkele minuten aanvragen. Het leveren van die creditcard duurt 1 tot 2 weken omdat je gegevens nog goedgekeurd moeten worden en de creditcard geproduceerd. 

Als je alleen een creditcard wilt gebruiken omdat je vaak op reis gaat en eenvoudig in het buitenland wilt betalen kun je het best een Bunq travel card nemen. Deze kaart gaat op je eigen bankrekening en werkt niet met krediet, maar heeft verder de voordelen van het internationaal eenvoudig kunnen betalen met een creditcard. 

Creditcards: Conclusie

Met je creditcard kun je overal in de wereld makkelijk betalen. Zowel online als offline wordt Visa of MasterCard bijna altijd geaccepteerd bij winkels maar ook bij hotels, autohandelaren en dergelijke bedrijven. 

Er is erg veel verschil in de creditcards die aangeboden worden door banken of andere partijen. Zo kun je kiezen voor een gewone creditcard waarbij je een bestedingslimiet krijgt en elke maand het bedrag dat je met creditcard besteld hebt van je rekening afgehaald wordt. 

Echter zijn er ook prepaid creditcards waar je eerst zelf geld op kan zetten, het voordeel hiervan is dat je vrij anoniem betalingen kunt doen en de voordelen van een creditcard hebt. Deze creditcard kun je ook met negatieve BKR registratie nog gewoon ontvangen. 

Wil jij ook online een creditcard aanvragen?
Bezoek dan de website van Bunq en open direct een eigen bankrekening met bijbehorende (inter)nationale creditcard!
TIP
Scroll naar boven