Beleggen in Waterstof aandelen | Alles over de Beste Waterstof Aandelen (2024)

Als je gaat beleggen ben je op zoek naar aandelen die op korte of lange termijn meer waard worden. Zo kun je investeren in waterstof en zit je alvast goed voor de toekomst!   

Beginnen met Beleggen in Waterstof - een stappenplan

Klaar om te beginnen met waterstof aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Wat is Beleggen in Waterstof?

Elektrisch rijden is inmiddels al aardig ingeburgerd in onze samenleving maar ook deze techniek heeft nadelen. En dus is de mensheid nog altijd op zoek naar de manier om auto’s te laten rijden zonder fossiele brandstoffen.

Aandelen waterstof kunnen een oplossing zijn en daar lijkt de beurs ook op voor te sorteren. Aandelen van bedrijven die zich bezig houden met waterstof lopen qua waarde aardig op. 

investeren in waterstof
Waterstof moet fossiele brandstof volledig gaan vervangen

De ontwikkelingen op dit gebied zijn al even bezig, in 1833 kwam de eerste wetenschapper tot het idee om waterstof, het meest voorkomende element in het universum, te gebruiken als brandstof. Doordat er nu een echte noodzaak is ontstaan om af te stappen van fossiele brandstof hoor je weer steeds meer over waterstof.

En die noodzaak lijkt ook duidelijk bij autofabrikanten. Grote automerken zoals Toyota, Ford, Volkswagen en Renault richten hun pijlen al op de waterstofauto.

De eerste waterstof auto’s zijn inmiddels uitgebracht en maken in 2022 de oversteek naar de Nederlandse markt. De Toyota Mirai is één van de auto’s waar Nederlanders in 2022 kennis mee mogen maken.

De waterstoftanks zijn inmiddels ook verbeterd en zo kan de auto op één volle waterstoftank zo’n 650 kilometer rijden. Daarmee lijken de auto’s klaar voor de consumentenmarkt, maar waar kun je in investeren als je wilt beleggen in waterstof aandelen?

Waterstof aandelen

Als je denkt dat de Toyota Mirai de auto van de toekomst is kun je al investeren in hydrogen stocks door Toyota aandelen te kopen. Maar er zijn ook andere waterstof aandelen die misschien wel veel geschikter zijn.

Verder in dit artikel vind je nog meer voorbeelden van geschikte waterstof aandelen om in te investeren.

Direct beginnen met investeren in waterstof aandelen? Maak een account aan bij eToro en start vandaag nog met je eerste investering!

Hoe investeer ik in Waterstof Aandelen?

Aandelen kopen gaat eenvoudiger dan ooit. Er zijn inmiddels veel online brokers beschikbaar die een groot aanbod aandelen in huis hebben. 

Je kunt dus eenvoudig en overal investeren via deze brokers. Hieronder zie je een overzicht van een aantal geschikte brokers en krijg je een volledig stappenplan om zo snel mogelijk je eerste investering in waterstof aandelen te doen! 

Stappenplan Beleggen in Waterstof Aandelen

Stap 1: Kies een broker

Tijd om een broker te kiezen waarbij je als beginnende belegger goed terecht kan om te gaan investeren in aandelen. Brokers zijn de tussenpersoon tussen jou en de beurzen en hebben zelf een aanbod beurzen waar je terecht kan. 

Welke waterstof aandelen beschikbaar zijn hangt dus af van de beurzen waar je toegang tot hebt via de broker. 

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

eToro

eToro

De beste broker voor beginnende beleggers is eToro door de eenvoudige interface en de vele functies die het beleggen voor jou makkelijker maken. Bij eToro kun je investeren in een groot aanbod aandelen. 

Eén van de functies van eToro is dat je kan beginnen met een gratis demo account. Met dit account krijg je virtueel geld zodat je eToro uit kan proberen en kan zien wat er met je geld gebeurt bij bepaalde investeringen. 

eToro noemt zichzelf een sociale broker omdat iedereen een profiel aanmaakt die in te zien is door alle gebruikers. Zo kun je zien welke beslissingen er gemaakt worden door ervaren beleggers en profiteren van de kennis van anderen. 

Door deze sociale functie heeft eToro een goed ontwikkelde copy trading functie. Met deze functie kopieer je gemakkelijk bepaalde posities of een geheel portfolio van een andere belegger. 

Voor beginnende beleggers kan deze functie handig zijn om je portfolio te diversificeren. Je kunt inspiratie op doen voor goede investeringen bij de ervaren beleggers. 

 

eToro’s beroemde CopyTrading functie

eToro biedt je de mogelijkheid om je portfolio niet alleen met aandelen te diversificeren maar je kunt ook investeren in grondstoffen, valuta, ETF’s en andere handelsproducten. Je betaalt over aandelen en ETF’s 0% commissie.

Je kunt al beginnen met eToro met een lage minimale inleg van €170,-. Zo kun je als beginner al vanaf een laag bedrag beginnen met beleggen.

Wil je meteen beginnen? Maak dan nu een account aan bij eToro.

DEGIRO

DeGiro logo

Wil je liever beginnen met beleggen bij een Nederlandse broker? Dan kun je terecht bij de online broker DEGIRO.

DEGIRO werd in 2013 gelanceerd in Nederland en is inmiddels onderdeel van flatex waardoor ze nog verder kunnen groeien. Bij DEGIRO kun je beleggen in aandelen, ETF’s, valuta, opties en futures.

Ook DEGIRO is volledig gereguleerd en betrouwbaar en maakt het mogelijk voor zelfstandige beleggers om eenvoudig te investeren in verschillende beurzen over de hele wereld. Je kunt handelen waterstof aandelen of ETF’s bij DEGIRO.

Een extra voordeel van DEGIRO is dat de broker gereguleerd is door de AFM en DNB. 

Meteen beginnen? Maak dan nu een account aan bij DEGIRO. 

Stap 2: Open een account

Een account aanmaken bij één van deze brokers gaat heel simpel. Met een E-mail adres en wachtwoord maak je binnen enkele minuten een account aan. 

In dit stappenplan nemen we als voorbeeld het investeren in waterstof bij eToro. Bij deze broker moet je vanwege de sociale functies ook een gebruikersnaam aangeven. 

Zodra je dit account aangemaakt hebt kun je na een verificatie via E-mail beginnen met een gratis account. Je kunt dus nu al met virtueel geld aan de slag om het platform uit te proberen. 

Bij eToro kun je gemakkelijk een account aanmaken

Om het account te gaan gebruiken met echt geld moet je nog een verificatieproces doorlopen. Bij dit verificatieproces moet je een kopie van je identiteitsbewijs opsturen en een uitgebreide vragenlijst over beleggen invullen. 

Dit proces moet je bij elke gereguleerde broker doorlopen voordat je echt kan beginnen met beleggen. De brokers zijn bij wet verplicht om deze informatie over je te weten.

Stap 3: Stort geld op je account

Heb je van eToro bericht dat je verificatie volledig goedgekeurd is? Dan is het tijd om te beginnen aan het echte werk. 

Voordat je een belegging kan doen moet je geld storten op je account. Bij eToro is de minimale eerste storting €170,-. 

eToro logotype

Bij eToro is het minimale stortbedrag slechts € 170.

Stap 4: Koop Waterstof Aandelen

Je account is geverifieerd en gefinancierd en dus is het tijd om nu echt te gaan beginnen met beleggen. Om te beginnen met investeren in waterstof is het belangrijk om te weten in welke aandelen je precies wilt gaan investeren. 

De makkelijkste manier om aandelen te vinden op eToro is door gebruik te maken van de zoekbalk bovenin het platform. Als voorbeeld hebben we gezocht naar de Ballard Power Systems koers. 

Nu je bij de markt bent gekomen van deze aandelen krijg je informatie over het bedrijf en de Ballard Power Systems koers zodat je meteen een goed overzicht krijgt. 

investeren in waterstof etoro
Ballard Power Systems koers (BLDP) in eToro

Via de grote blauwe knop handelen kun je beginnen met het kopen van je eerste Ballard Power Systems aandelen. Je kiest zelf voor hoeveel geld of hoeveel aandelen je aan wilt schaffen. 

Als je het risico op een groot verlies wilt verkleinen kun je ervoor kiezen om een stop-loss in te schakelen. Je geeft dan een waarde aan waarbij je de aandelen weer wilt verkopen als je teveel verlies hebt geleden, deze functie kun je ook andersom gebruiken om je winst te limiteren. 

Zodra je deze opdracht in hebt gesteld heb je de aandelen gekocht en kun je ze terug vinden in je portfolio. 

Stap 5: Bewaar je Waterstof Aandelen

Nu je de aandelen gekocht hebt is het grote wachten begonnen. Voordat je de aandelen hebt gekocht heb je waarschijnlijk al enigszins bedacht wat je strategie gaat worden.

Je kunt ervoor kiezen om de aandelen lang te bewaren en te proberen op lange termijn grote winst te boeken of juist gaan voor een kortetermijnstrategie. Dan hoop je snel te kunnen profiteren van een koersstijging en daarna weer verder te gaan met andere investeringen.

Nadat je de gewenste aandelen gekocht hebt vind je ze terug in je portfolio. Bij eToro vind je deze terug in het menu aan de linkerkant van je scherm.

investeren in waterstof ballard

Het koop- en verkoopscherm van eToro

Stap 6: Verkoop je Waterstof Aandelen

Is de koers van het aandeel dat je gekocht hebt inmiddels gestegen en heb je een flinke winst gemaakt? Dan kun je er voor kiezen om je aandelen weer te verkopen. 

Je kiest zelf of je alle aandelen of slechts een deel wilt verkopen en zodra je de verkoop hebt gedaan vind je de winst terug in je account. Je kunt ervoor kiezen om dit geld vervolgens van het account af te halen of er weer verder mee te gaan investeren. 

Je bepaalt zelf hoeveel aandelen je wilt verkopen. Meteen beginnen met het beleggen in waterstof? Maak dan snel een account aan bij eToro. 

Waarom Beleggen in Waterstof Aandelen?

Als je ergens in gaat beleggen dan ga je er vanuit dat de aandelen van dit bedrijf zullen gaan stijgen. De prijs van aandelen zal stijgen als een bedrijf goede financiële cijfers draait of als er waarde gecreëerd wordt voor de toekomst. 

Bij het investeren in waterstof zal het op dit moment nog vooral om het tweede gaan. Er wordt hard gewerkt om waterstof te gebruiken als brandstof voor auto’s maar het is niet zo dat er op korte termijn opeens alleen maar auto’s op waterstof door onze steden rijden. 

Het is dus een investering die je doet in de toekomst waarvan je hoopt dat er langzaamaan steeds meer auto’s verkocht zullen worden die waterstof als brandstof gebruiken.

Daarnaast ga je ervan uit dat de prijs van de aandelen nu nog laag is omdat er nog niet maximaal geprofiteerd kan worden van de ontwikkelingen rondom waterstof. 

Het risico van het product valt mee omdat je weet dat grote bedrijven al wereldwijd bezig zijn met het toepassen van de waterstoftechniek op hun producten. Bedrijven als Toyota hebben veel geïnvesteerd in de techniek en zullen daar niet zomaar mee stoppen. 

waterstof motor investeren

Vergeleken met elektrische auto hebben waterstofauto’s nog tijd nodig om te ontwikkelen en goed beschikbaar te worden voor de meeste consumenten. Zodra dit eenmaal gebeurt zie je wel enorme ontwikkelingen op de markt. 

Zo is de koers van Tesla aandelen inmiddels verder gestegen dan veel experts hadden verwacht. Dit kan ook met de bedrijven gebeuren die zich bezig houden met waterstofmotoren. 

Beste Waterstof Aandelen 2022

Er zijn een aantal bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling rondom het gebruik van waterstof als brandstof. Hieronder zie je de top 10 waterstof aandelen 2022 die geschikt zijn om in te investeren.

1. Ballard Power System Inc. (BLDP)

Dit bedrijf gebruikten we al in onze voorbeelden en is één van dé waterstof aandelen waar je het best in kan investeren. Ballard Power System houdt zich bezig met het ontwikkelen van brandstofcelpoducten en zorgt er voor dat de waterstoftechniek verwerkt wordt in producten als motoren. 

In de periode 2018-2021 steeg de koers van €2,29 naar €31,65. Als je in 2018 €1.000 had geïnvesteerd in de Ballard Power System aandelen was je investering nu €1.000 / €2.29 * €31.65 = €13.820 waard.

De koers van bedrijven in de waterstof kunnen dus enorme stijgingen meemaken zoals je in bovenstaand voorbeeld ziet. Deze stijging is nog altijd voor een echte doorbrak van de waterstof technologie voor consumenten. 

ballard power systems koers

De Ballard Power Systems koers sinds 2018

2. FuelCell Energy Inc (FCEL)

Ook de FuelCell Energy koers vervijfvoudigde de afgelopen drie jaren. FuellCell Energy houdt zich al jaren bezig met groene energie leveren en opslaan.

Naast de waterstoftechniek houdt dit bedrijf zich ook erg bezig met andere vormen van groene energie en de oplossingen die nodig zijn om de energietransitie goed te laten verlopen.

3. Plug Power Inc (PLUG)

Plug Power is een Amerikaans bedrijf dat zich bezighouden met de mogelijkheden om ouderwetse batterijen en accu’s in gereedschap of voertuigen te vervangen door waterstof fuel cells.

Het bedrijf heeft in 2021 een deal gesloten met autofabrikant Renault om samen een nieuwe divisie op te richten die zich bezig houden met de verwerking van waterstof als brandstof in personenauto’s.

Verder heeft het de afgelopen jaren al waterstofmotoren ontwikkeld die geschikt zijn voor vrachtwagens en zware off-road werkzaamheden. Het bedrijf heeft zichzelf al bewezen en gaat grote samenwerkingen aan om waterstof aan de man te brengen.

Lees alles over dit bedrijf in ons artikel over Power Plug Stock kopen.

4. Toyota (TM)

Toyota lijkt op dit moment de autofabrikant die het meest serieus bezig is met de ontwikkeling van waterstofauto’s. Door te beleggen in Toyota maak je dus ook winst als de waterstofauto’s van Toyota een groot succes worden.

Het voordeel van beleggen in Toyota is dat je een deel van het risico in je portfolio weg haalt.

toyota hydrogen stock
Het Toyota aandeel in de eToro interface

Omdat Toyota altijd een enorme personenauto markt aan zal spreken loopt je belegging weinig risico als de waterstof techniek zich toch niet goed ontwikkeld.

5. Nel Asa

Nel Hydrogen is een Scandinavisch bedrijf dat vooral actief is in Noorwegen, waar waterstof een steeds grotere rol speelt in de scheepvaart.

Daarnaast is Nel Asa de grootste producent van zogenaamde “waterstof elektrolysers”, waardoor ze met een aantal andere waterstof bedrijven vooraan staan zodra er geprofiteerd kan worden van de transitie naar steeds meer groene energie.

6. Powercell Sweden

Net als Nel Hydrogen waterstof aandelen zijn ook de aandelen waterstof van Powercell Sweden afkomstig, je raadt het al, uit Zweden. Powercell Sweden is actief in Europa en werkt aan grote projecten in onder andere Duitsland en Noorwegen.

7. Air Liquide

Air Liquide is een Franse multinational die zich specialiseert in de gassen stikstof, zuurstof en waterstof. Eind 2018 had het bedrijf wereldwijd 120 waterstofstations gepland ook geïnstalleerd. Daarnaast investeert Air Liquide in de productie van koolstofvrije waterstof.

8. Linde PLC

Linde PLC is ontstaan uit een fusie tussen het Duitse Linda AG en het Amerikaanse Praxair. Als deel van hun Clean Technology initiatief produceert Linde PLC al jaren waterstof. Zowel de productie, transport als de distributie naar tankstations gebeurt binnen het bedrijf.

Een zeer interessante waterstof aandeel voor de belegger met het oog op de toekomst.

9. Waterstof aandelen Nederland

Er zijn ook Nederlandse waterstof aandelen, waaronder ook waterstof aandelen van de AEX, die interessant kunnen zijn op de lange termijn. Zo is ook Shell is actief bezig met het aanleggen van waterstofstations door heel Nederland. Ze geven aan bij te willen dragen aan de groene energietransitie, waar waterstof ook deel van gaat uitmaken.

Alhoewel Shell waterstof aandelen niet bepaald de meest groene waterstof aandelen zijn, is ook Shell gebaat bij een energietransitie naar groene energie op de lange termijn.

10. L&G Hydrogen Economy UCITS ETF (WKN: A2QMAL)

Onlangs heeft  het bedrijf Legal & General Investment Management (LGIM) een veelverwachte ETF gelanceerd: een waterstof economie ETF. De ETF heeft de volgende naam gekregen: L&G Hydrogen Economy UCITS ETF (WKN: A2QMAL).

De indextracker is genoteerd op de London Stock Exchange, Deutsche Boerse, Borsa Italiana and the SIX Swiss Exchange.

Met deze waterstof aandelen ETF investeer je als het ware in de overgang naar een CO2 vrije economie waarbij waterstof de nieuwe brandstof wordt. De ETF is dus samengesteld uit verschillende bedrijven waarvan wordt verwacht dat ze een grote rol zullen spelen in deze nieuwe economie.

Omdat de transitie naar een schone economie steeds belangrijker wordt, wordt verwacht dat deze waterstof aandelen ETF een flinke groei zal meemaken in de nabije toekomst.

Toekomst waterstof aandelen

Zoals wel duidelijk is geworden uit het artikel, ziet de toekomst van waterstof aandelen er veelal rooskleurig uit. Wel moet erop gelet worden waar de bedrijven in de waterstof sector actief zijn.

Als je bijvoorbeeld denkt dat er te veel bedrijven waterstofstations gaan aanleggen, waardoor de concurrentie te sterk wordt, dan kan het slim zijn om te kiezen voor een bedrijf dat zich meer specialiseert in de productie en levering van waterstof.

Het is daarnaast belangrijk om te onthouden dat beleggen in waterstof aandelen een investering is in de (verre) toekomst. Alhoewel de transitie naar groene energie in volle gang is, staat waterstof niet per se bovenaan het lijstje.

Dit komt mede door de relatief hoge prijs die je moet betalen om waterstof als brandstof te gebruiken.

Groene waterstof aandelen

Over het algemeen zijn waterstof aandelen vaak groen. Toch zijn hierop wel uitzonderingen. Denk hierbij aan Shell, waarbij ze wel een branche hebben die zich richten op waterstof, maar tegelijkertijd ook één van de meest vervuilende bedrijven ter wereld zijn.

Als je je echt wilt richten op groene waterstof aandelen, dan is het van belang dat je eerst goed research doet naar de werkwijze van het bedrijf van de groene waterstof aandelen waarin je in wilt investeren.

Koers waterstof aandelen

De koers van veel waterstof aandelen is nog ietwat volatiel. Het geloof is er wel dat de aandelen waterstof gaan stijgen, waardoor je op het moment ook vaak pieken ziet. Logisch ook, want in de toekomst op de lange termijn kan waterstof bijna niet weggedacht worden in de energiemarkt.

Toch dalen veel waterstof aandelen uiteindelijk weer iets, omdat het voor bijvoorbeeld de particuliere automarkt, wat veruit de meest interessante markt is, nog niet realistisch is om op waterstof te gaan rijden.

waterstof aandelen koers
Koers aandeel FuelCell waarbij een flinke piek en daling te zien is

Welke waterstof aandelen kopen

Welke waterstof aandelen je het beste kunt kopen, kunnen we helaas nog niet goed inschatten. Dit zijn aandelen die op de (zeer) lange termijn pas echt interessant gaan worden.

Uiteraard kan het in dat geval wel een goed idee om nu al te investeren, maar er valt nog weinig te zeggen over de daadwerkelijke stijging (of daling) die in de toekomst voor zal komen. Als we naar het huidige koersverloop kijken, dan zal de koers van waterstof aandelen in de toekomst ook niet bepaald zonder horten of stoten stijgen.

Veelgestelde vragen

Met waterstof aandelen bedoelen we aandelen van bedrijven die werken met waterstof techniek. Op dit moment zijn het nog voornamelijk bedrijven die de techniek ontwikkelen om waterstof te kunnen gebruiken in producten of voertuigen. 

Je kunt zelf kiezen in hoeverre je vindt dat de primaire tak van een bedrijf zich bezig houdt met waterstof. Toyota is bijvoorbeeld als autofabrikant druk bezig met waterstof maar het is nog maar een klein deel van het gehele concern Toyota. 

Als waterstof in het nieuws komt gaat het eigenlijk altijd over de toepassing van waterstof in personenauto’s. Ook voor andere voertuigen worden inmiddels waterstof motoren ontwikkeld. 

Op dit moment is waterstof vooral geschikt als vervanger van fossiele brandstoffen als benzine en diesel en wordt het daar vooral voor gebruikt. Als de technologie beter ontwikkeld wordt zijn er misschien ook andere toepassingen mogelijk. 

 

Er is geen zekerheid of de waterstof technologie een plek zal veroveren op de markt van personenauto’s. Daarnaast is de technologie nog altijd in ontwikkeling en zullen consumenten pas geïnteresseerd raken als het echt een geschikt en bruikbaar alternatief is voor benzine en diesel. 

Ja, DEGIRO biedt de mogelijkheid om verschillende aandelen waterstof te kopen en verkopen. Aandelen in bedrijven die zich bezig houden met waterstof zijn echter het best te kopen bij eToro. Deze broker heeft een groot aanbod en maakt het gemakkelijk om veel informatie over de markt terug te vinden.

Ja, bij een broker als eToro kun je via iDeal geld storten op je account om vervolgens te gaan beleggen. 

Dit hangt in het geheel af van zowel jouw handelsstrategie als de reden waarom je wilt investeren in waterstof aandelen. Als je bijvoorbeeld in groene waterstof aandelen wilt beleggen, dan zijn Shell aandelen een stuk minder interessant.

Beleggen in Waterstof: Conclusie

Beleggen in waterstof is nog altijd een goede optie om jouw beleggingsportfolio te diversificeren met duurzame bedrijven. Er zijn grote beursgenoteerde bedrijven druk met de ontwikkeling van waterstofmotoren die geschikt zijn voor toepassingen in het dagelijkse leven.

De koers van waterstof aandelen is de afgelopen jaar enorm gestegen. Sommige bedrijven zagen hun beurswaarde in minder dan 3 jaar tijd meerdere keren verdubbelen.

Ook grote autofabrikanten als Toyota en Renault steken steeds meer geld in het ontwikkelen van de technologie en het toepassen in hun auto’s. De waterstof markt lijkt nog altijd aan het prille begin te staan met mooie kansen voor beleggers. 

Beleggen in waterstof via eToro?
Wil jij beleggen in een groot aanbod waterstof aandelen? Maak dan snel een account aan bij eToro en begin vandaag nog met je eerste beleggingen.
TIP
Scroll naar boven